Tarta z brokułami – czyli sposób na przemycanie warzyw

Inne tematy

Nie zawsze jedzenie warzyw jest łatwe i przyjemne, pomimo naszych najszczerszych starań. Warto jednak nad tym pracować i wynajdywać nowe triki na przemycanie warzyw do diety. Nie jest to tak, trudne jak myśli większość osób. Z warzyw można stworzyć niesamowite dania. Wystarczy odrobina wyobraźni. Można na przykład zrobić pyszną, warzywną tarte z brokułem. Nie jest to nic trudnego, a dostarczy wielu potrzebnych składników odżywczych i witamin.
Jak się okazuję tarty mogą być nie tylko na słodko.

Tarta z brokułami – przepis

Składniki:

Kruche ciasto:
• 250 g mąki pszennej tortowej
• 125 g niesolonego masła
• 2 żółtka
• pół łyżeczki soli
• 2 łyżki zimnej wody

Nadzienie:
• 1 brokuł
• 1 cebula
• 2 ząbki czosnku
• 100 g sera feta
• 200g tartego sera np. gouda
• 3 jajka
• 100 ml kwaśnej śmietany 12%
• pietruszka natka – posiekana
• sól i pieprz
• olej do smażenia

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy przez sitko wraz z solą. Dodajemy żółtka, pokrojone w kostkę zimne masło i szybko zagniatamy ciasto. W trakcie dodajemy zimną wodę. Gdy wyrobimy już ciasto, owijamy je w folię i odkładamy do lodówki na około godzinę.

W międzyczasie gotujemy brokuł w osolonej wodzie. Pamiętajmy jednak, że nie może być za miękki.

Schłodzone ciasto wałkujemy i umieszczamy w wysmarowanej masłem formie do tarty. Ciasto gęsto nakłuwamy widelcem. Blachę wstawiamy do nagrzanego do 200°C piekarnika i pieczemy przez około 15 minut. Po tym czasie lekko chłodzimy.

Cebule kroimy i smażymy do lekkiego zeszklenia się.

W naczyniu roztrzepujemy jajka ze śmietanę, podsmażoną cebulę, czosnkiem, pietruszką i przyprawami. Całość mieszamy do dokładnego połączenia się składników. Na sam koniec dodajemy tarty żółty ser.

Na podpieczonym spodzie układamy brokuła oraz pokrojony w kostkę ser feta. Całość zalewamy masą jajeczną. Tarte pieczemy około 30 – 40 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu lekko schładzamy. Podajemy z kiełkami lub rukolą.

 

Inne tematy
Mononukleoza – czyli choroba pocałunków

MONONUKLEOZA – CZYM JEST “CHOROBA POCAŁUNKÓW”? Mononukleoza zakaźna, znana również jako “choroba pocałunków” to choroba wirusowa najczęściej spowodowana pierwotną infekcją wirusem Epsteina-Barr (EBV). Istotą choroby jest podlegający samoczynnemu zahamowaniu proces limfoproliferacyjny. Do zakażenia dochodzi drogą kropelkową, a okres wylęgania wynosi 30-50 dni. EBV może utrzymywać się w ślinie chorego do …

Inne tematy
Orzeźwiająca sałatka z pomidora i ogórków

Coraz więcej osób w okresie letnim nie ma pojęcia, jakie rzeczy przygotować do jedzenia. Nie powinniśmy zapominać o tym, że gdy za oknem są naprawdę wysokie temperatury, tak naprawdę nie chce nam się jeść. Jednak musimy dostarczać do naszego organizmu energię wraz z pożywieniem, zatem co można przygotować sobie w …

Inne tematy
Atopowe zapalenie skóry leczenie

Medycyna jest na naprawdę bardzo wysokim poziomie, w porównaniu do wcześniejszych lat. Właściwie nie ma miesiąca, by na rynek nie wchodziły nowości, które pozwalają na uporanie się z przeróżnego rodzaju chorobami, również tymi przewlekłymi. Jednocześnie należy mieć świadomość co do tego, że istnieje grupa chorych, którzy właściwie do końca życia …